Търсене
Начало » Новини
30 декември 2016

Откриха пластика „Сценка“ в градската градина

Художествена пластика „Сценка“, дело на скулптора Альоша Кафеджийски, бе открита днес в градинката между Драматичния театър и филиала. Високата около 3 метра стълба, на която се е покатерило момиче, загледано в сгушена на земята котка, вече провокира интереса на минувачите.

„Приемат се всякакви интерпретации на пластиката – може да е по Булгаков - „Майстора и Маргарита“, с невероятния котарак Behemoth, а може да е стълба към безкрая… Аз съм скулпторът, който е приятел на котката“, сподели Альоша Кафеджийски. „Културата във Варна е жива и това е много важно за времето, в което живеем. Ценно е, че се намират средства за подпомагане на творчеството и резултати има заради това разбирателство между хората, които ръководят, и творците. Важно е този баланс да продължи“, допълни той.

„Стана хубава традиция да завършваме годината с изкуство. Благодаря на всички, с които стъпка по стъпка заедно успяваме да включваме изкуството в градската среда на Варна. Ще продължим още по-активно и догодина, включително с реализацията на проекта за ремонт на филиала на театъра“, каза кметът Иван Портних.

Директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева припомни, че 2016 г. бе богата на културни проекти в града - открити бяха статуята на архитект Дабко Дабков, пластиката Рибаря и златната рибка, както и паметните плочи на Петър Енчев и Георги Велчев. На събитието днес присъстваха председателят на ОбС Тодор Балабанов, зам.-кметът Коста Базитов, представители на дирекция „Култура и духовно развитие“, скулптори, художници.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.