Търсене
Начало » Новини
13 февруари 2017

Градската художествена галерия - с каталози на именити художници

Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна придоби с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна каталог за художника Ванко Урумов и каталози за живописците Георги Велчев (1891-1955) и Георги Урумов – Калиакрата (1891-1957), с което отбеляза 125 години от рождението на варненските класици. 

Печатните издания са двуезични и представляват първи изследвания на живота и творчеството на художниците. Каталозите са предназначени както за специалистите по история на изкуството, така и за ценителите. Поместените  монографични текстове са резултат от сериозната работа на Пламена Димитрова-Рачева, Светлин Русев, Ружа Маринска и Румен Серафимов. Каталозите съдържат и богат албумен материал - репродукции на художествени произведения от колекциите на музей „Георги Велчев”, галерия „Борис Георгиев”, колекция Ванко Урумов и други сбирки. Включени са и фотографии от личните архиви на художниците, представляващи документи на времето. Изданията дават представа за европейските културни постижения в творчеството на двамата живописци и мястото им в българската художествена традиция между 20-те и 50 –те години на ХХ век, както и за големите пластични възможности, реализирани в изкуството на Ванко Урумов.

Предстои да излезе от печат цветен двуезичен каталог "Графика" от фонда на художествената галерия „Борис Георгиев”, отново подкрепен финансово от Фонд „Култура“. Каталогът репрезентира цялото графично богатство на галерията с изображение на всяка творба и каталожна информация. Отбелязани са даренията към фонда и кратка биографична информация за художниците.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.