Търсене
Начало » Новини
22 февруари 2017

14 бебета са родени по общинската инвитро програма

14 бебета, заченати чрез успешна инвитро процедура, финансирана от Община Варна, са родени от стартирането на програмата през 2014 година досега. Регистрирани са още пет бременности. Това стана ясно на среща днес, в която участваха кметът Иван Портних, координаторът на програмата „Искам бебе“ за Варна -  Валентина Иванова, Коста Базитов, зам.-кмет, Анастасия Георгиева, директор на дирекция "Здравеопазване", майки, подпомогнати от програмата, част от които бяха със своите бебета. 

„Всяка година увеличаваме средствата в общинския бюджет в подкрепа на инвитро програмата. Вярвам, че тази добра практика ще продължи, защото резултатите са прекрасни. Благодаря на фондация „Искам бебе“, на д-р Милен Врабевски, който помогна тази програма да се развива, на всички, които стоят и работят за тази кауза“, заяви кметът Иван Портних. Той посочи, че от 2014 г. до 2016 г. са отпуснати общо 235 000 лв, а за тази година са заделени 170 000 лв. 

„Репродуктивните проблеми на семействата в България са сериозни. Двойките, които се нуждаят от финансиране и инвитро процедури, са над 150 000 в страната. Благодарим на Община Варна и на всички общини, за съпричастността, за подкрепата, за подпомагането на двойките“, каза Валентина Иванова. Тя посочи, че със средства, събрани на благотворителен базар, фондацията е подпомогната на Лора Георгиева, която очаква бебе. Базарът ще се организира и т. г. отново на 1-ви юни и всеки, който подкрепя каузата, може да се включи в него.  

„В европейски мащаб една на пет жени страда от безплодие. Всяка европейска държава се стреми да направи такива фондове за подпомагане като в България, но в сравнение с тях, ние сме доста напред. Благодарим на Община Варна, която отделя бюджет за този проблем, нашите клиники също са на доста високо ниво, каза Калина Неделчева, международен координатор на фондацията „Искам бебе“.   

Община Варна успешно провежда своята „Инвитро” програма, независимо от Национален фонд "Асистирана репродукция". Всички двойки, които не отговарят на изискванията и критериите на Националния фонд, имат шанса и възможността да подадат документи към общинска програма. За отпускане на финансова помощ по програма „Инвитро” могат да кандидатстват семейства и лица, живеещи на семейни начала, които отговарят на следните условия: да са български граждани, имат постоянен адрес на територията на община Варна през последните 3 години; имат непрекъснати здравноосигурителни права и др. Повече информация може да бъде получена от експертите от общинската дирекция "Здравеопазване". 

В края на срещата кметът Иван Портних и Валентина Иванова подариха пластика от стъкло на всяка майка и бебе, като символ на споделеното щастие.   

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.