Търсене
Начало » Новини
16 май 2017

Комисия от НИНКН ще проверява 42 стари сгради

 

Комисия от НИНКН ще проверява 42 стари сгради
Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще пристигне във Варна в периода 12-ти до 16-ти юни за оглед на 42 стари сгради, които подлежат на деклариране като недвижими културни ценности. На място ще бъдат направени проучвания на обектите, след което трябва да бъдат изготвени предварителни оценки. Въз основа на тях се издава заповед на министъра на културата за статута на сградата, обясниха от дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране".
 
 Огледи ще бъдат направени на обекти на улиците „Братя Шкорпил“, „Радко Димитриев“, „Цар Петър“, "Иван Драсов", „Стефан Караджа“, ул. "Д-р Л. Заменхоф", „Крали Марко“, бул. "Съборни", бул. "Сливница", ул. "Г. Раковски", ул. "Цар Асен", бул. "Княз Борис I", ул. "Драгоман", "Д-р Л. Заменхоф", "Дебър" и др.
 През 2015г. Община Варна актуализира и разшири списъка със сгради, предложени за статут - паметник на културата. По данни на дирекция „Архитектура, градоуствойство и устройствено планиране“, списъкът от 1987 г. включва около 570 недвижими културни ценности. Към тях са добавени още 157 обекта, които чакат одобрение от НИНКН. На 70 от тези сгради е извършен оглед, но няма окончателно становище. 
 В края на април кметът Иван Портних изпрати отворено писмо до министъра на културата, в което призова експертите от НИНКН за активна работа с оглед защита на архитектурното богатство на Варна. Внесено е и предложение до Общинския съвет за създаване на общинско звено, което ще бъде част от националната система за опазване на културното наследство.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.