Търсене
Начало » Новини
18 май 2017

Форум „Младите хора, четенето и библиотеките“ се провежда във Варна

Форум „Младите хора, четенето и библиотеките“ се провежда във Варна

„За мен е чест да съм на част от форум, посветен на младите хора, четенето и библиотеките. Благодаря на организаторите в лицето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, която е наш важен партньор в редица проекти, както и на Фондация „Глобални библиотеки“ за подкрепата. Тази инициатива изцяло се вписва в събитийния календар на Европейската младежка столица, както и в политиката ни, ориентирана към младите хора и приобщаването им към четенето от най-ранна възраст.“ Това заяви кметът Иван Портних при откриването на националната конференция „Младите хора, четенето и библиотеките“.

Той допълни, че в края на месец май ще стартира нов литературен младежки фестивал. „20 автори ще влязат в 30 училища, т.е. книгите и творците ще отидат при децата, за да може от най-ранна възраст да възпитаваме в тях любов и интерес към четенето. Считам, че това е и здравата основа в посока на голямата ни цел – утвърждаване на Варна като Град на знанието. Сериозни са проектите ни в тази насока, като крайната ни цел е не само да утвърдим Варна като образователен център, но и да създадем такива условия, че впоследствие младите хора да намират тук своята реализация“, каза кметът. Приветствие отправи и Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет.

Община Варна бе дадена като пример за добро партньорство с библиотеката от д-р Емилия Милкова, народен представител, която до скоро оглавяваше културната институция. „Осъзнавайки необходимостта от промяна в сградния фонд на библиотеката, заедно проведохме единствения досега по рода си в страната конкурс за идеен проект за новото здание”, припомни тя и допълни, че очаква много скоро работата по проектната документация да приключи.  За да се включат в обсъждането на иновативните програми и практики, за форума пристигнаха представители на библиотечната общност от цялата страна, както и от Румъния, Словения, Финландия.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.