Търсене
Начало » Новини
15 септември 2017

Първият звънец би за над 35 000 ученици във Варна

Първият звънец би за над 35 000 ученици във Варна

 С много настроение, вълнение и цветя започна първият учебен ден в  училища във Варна. Звънецът би за над 35 000 ученици, а 3234 първокласници прекрачиха за първи път училищния праг. В подготвителните групи в училищата са записани 761 деца, а в детските градини – 5630 деца на 5 и 6 години.

„Отново е 15-ти септември и по добра традиция и с особен трепет днес децата тръгват на училище. За нас, българите, началото на новата учебна година е специално събитие, защото образованието на младите хора е осъзната ценност от векове. Вярвам, че усилията ни да направим нашето училище по-достъпно, по-качествено и по-модерно, трябва да продължат. Инвестициите в образованието са най-важните, защото те се връщат с особена добавена стойност във времето. Затова през тази година ще инвестираме над 30 млн. лв. в обновяване на материалната база, спортните площадки и оборудването в нашите училища“, заяви кметът на Варна Иван Портних, който присъства на откриването на учебната година в ОУ „Добри Чинтулов“, в СУ „Любен Каравелов“ и в ОУ „Антон Страшимиров“. 

 „Скъпи деца, пожелавам Ви умело да съчетавате ученето с игрите и да натрупате много знания. Скъпи учители, има много красиви думи за Вас, най-важната от която е „благодаря“! Благодаря Ви за грижите, търпението и любовта към нашите деца! Пожелавам Ви достатъчно здраве, професионална реализация, достойно оценяване на труда, уважение и обич от Вашите възпитаници!На добър час!“, каза още кметът. 

 На тържествата присъстваха още Тодор Балабанов - председател на Общинския съвет, Лилия Христова - директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, Венцислава Генова - директор на РУО – Варна, представители на районните администрации и общински съветници.

 „За 94-ти път отваряме вратите за своите ученици с вяра, надежда и оптимизъм, защото пътят към мечтите винаги преминава през своя 15-ти септември – ден озарен с усмивка и дългоочакван“, каза директорът на ОУ „Добри Чинтулов“ Веселин Михалев. Той благодари за изградената нова спортна база в училището. “Този ден е най-важен в календара на учебната година. Горда съм, че в екипа, който защити титлата Варна – Европейска младежка столица има наш ученик, който от тази година вече е студент във ВВМУ. Факт е, че имаме все повече успехи в реинтеграцията и интеграцията на младите хора, които поради различни причини са пропуснали своето образование във времето“, каза директорът на СУ „Л. Каравелов“ Димитринка Георгиева. „Добре дошли, мили деца, посрещаме Ви с надежда за успешно усвояване на знанията, с вяра, че ще извървим дългия път на науката и с обич ще ви дарим най-ценното, което можем - умът и сърцата си, заяви и директорът на ОУ „Антон Страшимиров“ Янка Котларова.


През летните месеци бяха извършени ремонти в 30 училища и 22 детски градини на територията на община Варна. Реконструкция обновяване предстои и по ОП „Региони в растеж“ на седем училища, две професионални гимназии и три детски градини. 

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.