Търсене
Начало » Новини
08 ноември 2017

Представиха Варна като град-домакин на Световното по волейбол 2018

Варна, Русе и София бяха представени като градове-домакини, които ще приемат световното първенство по волейбол през 2018 година на официална церемония в Градската художествена галерия в столицата. На събитието присъстваха президентът на БФВолейбол Данчо Лазаров, президентът на Европейската конфедерация по волейбол Александър Боричич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на Италианската федерация по волейбол Пиетро Бруно Катанео, вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Русе Пламен Стоилов, и зам.- кметът на Варна Коста Базитов. Сред специалните гости бяха и редица именити волейболни личности. Водещите на церемонията бяха спортните журналисти Илия Илиев и Йоана Гочева. 

Шампионатът на планетата ще се проведе в България и Италия от 10-и до 30-и септември 2018 година. Българският национален отбор ще започне участието в група от шест отбора, срещите ще се проведат в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна. Надпреварата в другата група от шест отбора ще се състои в „Булстрад Арена“ в Русе. Отборите, които продължат за втората фаза на шампионата от Варна и Русе ще се срещнат в „Арена Армеец“ в София и във Варна, за да излъчат част от финалистите на шампионата. 

Първи приветствено слово отправи домакинът на събитието - президентът на БФВолейбол Данчо Лазаров. „Няколко са факторите за спечелване на домакинството на Световното първенство през 2018 година. Главна заслуга има прекрасният ни отбор и страхотните фенове, които го подкрепят. Също така огромна роля изигра добрата спортна база, изградена в последните години. Искам специално да благодаря на българското правителство, което оказа важна подкрепа и лично на премиера Бойко Борисов за неговата изключителна съпричастност към каузата“. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта, че Световното първенство е най-голямото събитие в спортния календар за 2018 година. Вицепрезидентът на Международната федерация и президент на ЦЕВ Александър Боричич заяви, че желанието на ФИВБ е било да се внесе нещо ново в организацията на Световни първенства и пионери в това отношение ще бъдат България и Италия.„Направихме възможно най-добрия избор с Русе, Варна и София за домакини на Световното първенство. Тези три града са доказали, че могат да организират събития от най-високо ниво и аз съм уверен, че организацията отново ще бъде на най-високо ниво“, коментира вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев. 

„Варна е готова да бъде домакин на Световното първенство по волейбол. Зад себе си ние имаме огромни традиции и история с организирането на големи спортни събития. Уверени сме, че организацията отново ще бъде отлична. Националният отбор започва участието си там, а всички знаем колко сериозна е подкрепата на страхотната варненска публика, която винаги застава зад отбора. Мисля че с помощта на феновете в Двореца на културата и спорта волейболистите ни ще направят перфектния старт към едно незабравимо световно първенство“, сподели пък заместник кметът на Варна Коста Базитов.

Към момента са ясни 22 от общо 24-те страни, които ще участват на Световното първенство през 2018-а година. Това са България, Италия, Полша, Франция, Холандия, Словения, Русия, Сърбия, Финландия, Япония, Австралия, Белгия, Бразилия, Иран, Китай, Аржентина, САЩ, Доминиканска република, Канада, Тунис, Египет и Камерун. Последните два участника ще станат ясни на 12-и ноември, когато ще завърши финалната квалификация в Зона НОРСЕКА. Следващото голямо събитие, което ще се проведе във връзка със Световното първенство е официалната церемония по тегленето на жребия, която ще се състои на 30-и ноември във Флоренция.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.