Търсене
Начало » Новини
03 май 2018

27% ръст на чуждите туристи във Варна от началото на годината

От началото на годината до края на месец април броят на туристите във Варна бележи ръст от 4% спрямо м.г., като от тях броят на чуждите туристи се е увеличил с 27%. Причината е навлизането на нискотарифните авиокомпании в морската столица, като при дестинациите, с които вече имаме директна авиовръзка, увеличението на туристите е двойно. Най-голям ръст има при туристите от Израел, Холандия, Белгия, Франция,  Германия. Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на пресконференция, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, областния управител на Варна Стоян Пасев и областния управител на Добрич Красимир Кирилов. Малко по-рано те участваха в среща с представители на местната власт и контролните органи от  Варна и Добрич за готовността за летния сезон.

Според министър Николина Ангелкова прогнозата за това лято е ръст от над 5% на чуждите туристи спрямо 2017 г., което, според нея, ще затвърди устойчивата тенденция за развитие. Ще разчитаме основно на посетители основно от пазарите Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Унгария, посочи министърът. 

Николина Ангелкова коментира, че важен фактор за реализиране на ръстовете е доброто стопанисване на морските плажове и заведенията за настаняване и хранене. Контролът по ивиците ще бъде още по-засилен това лято, каза тя и припомни, че на сайта на министерството са обявени телефон за сигнали и нередности на плажовете, както и телефонна линия за нарушения по Закона за туризма. По-късно тя се срещна с представители на концесионерите на Алея Първа по повод изграждането на сърф училище на плажа.  „Имаме уверение, че изцяло ще се спазят изискванията на закона - 2% основна търговска площ и 2% допълнителна. Ние допълнително ще направим необходимите замервания, за да се уверим, че това, което ни информира концесионерът, е така и са спазени изисканията. На първо четене мога да видя, че става дума за лека конструкция, която е свързана с изискванията за преместваемите и поставяеми обекти. Това, което информира концесионерът, изцяло кореспондира с подадената при нас инвестиционна програма за концесията на плажа“, заяви министър Николина Ангелкова.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.