Търсене
Начало » Новини
28 май 2018

Мария Габриел: Гордея се, че във Варна е първият дигитален хъб в България

Мария Габриел: Гордея се, че във Варна е първият дигитален хъб в България

 „Гордея се, че във Варна е първият дигитален иновационен хъб в България. Защото всичко, което е свързано с дигитализация, носи полза и на хората било - то чрез публични услуги, в бизнеса. Затова е много важно стартъпите да могат да се развиват и да създават работни места!“ Това заяви Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, която днес участва в дискусия на тема: „Цифровизацията – възможност за растеж на регионите“, която се проведе във Варна. Заедно с нея участие във форума взе Емил Радев, евродепутат, а сред гостите на събитието бяха кметът на Варна Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, областният управител Стоян Пасев. Организатор на срещата бе  Представителството на Европейската комисия в България.  

Публичният дебат бе посветен на перспективите на младите хора в дигитална Европа. Как ще изглежда цифровото бъдеще на ЕС, какви умения трябва да имат европейците, за да отговорят на изискванията на една все по-бързо променяща се среда, какво представлява новата програма „Цифрова Европа” и какви опасности крие кибертероризмът - това бяха само част от въпросите, задавани от участниците в срещата онлай чрез специално приложение и на живо.

Според Мария Габриел стратегията на ЕК за цифровизация на индустрията е с бюджет от 500 млн евро, а целта е до 2020 г хъбовете, като този във Варна, да бъдат развити във всички области на обществено-икономическия живот, а след това – свързани в мрежа. Тя допълни още, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват цифрови умения, но за съжаление в момента е 169 милиона европейци не отговарят на тези изисквания.  Еврокомисарят информира още, че над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет, като България е на едно от първите места – с регистрирани над 200 общини.

По време на дискусията като акцент се очерта и необходимостта от по-добра подготовка на ученици и учители в сферата на цифровизацията. Според еврокомисаря Мария Габриел от изключително значение е първо да се обучат учителите. Емил Радев подкрепи нейната позиция и допълни, че новите технологии крият и рискове, особено за децата, което би следвало да бъде приоритет при обучението на учениците.

Мария Габриел потвърди, че вече има план за действие за цифровото образование и той предвижда подготовката на учениците да започва от най-ранна възраст.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.