Търсене
Начало » Новини
16 юли 2018

Откриха 28-то издание на Международния балетен конкурс

Международният балетен конкурс бе открит в Летния театър вчера от председателя на Народното събрание Цветя Караянчева, която е почетен патрон на най-стария балетен конкурс в света.  „Малка България е успяла да измисли и да организира този конкурс и той е единствен по рода си. Да благодарим на организаторите, на Фондацията, на спомоществователите, на Община Варна, на хората, които са помагали и продължават да помагат на този конкурс, за да го има. Той е едно бижу на Българя и се надявам, че от този конкурс ще тръгнат много блестящи кариери и ние ще бъдем щастливи да ги наблюдаваме в техния път", заяви Цвета Караянчева. 

Поздравление към участниците отправи и кметът на Варна Иван Портних.  „Международният балетен конкурс има специално място в духовния живот на Варна, защото създава неповторима атмосфера. Естественият декор на Морска градина допълва емоциите, които преживяваме и ние, и публиката, и участниците. Щастлив съм, че значението на балетната олимпиада нараства както за откриването на нови млади таланти, така и за развитието на различни тенденции в балетното изкуство“, каза той.  Думи на благодарност и пожелания отправиха легендарният руски балетист и хореограф Владимир Василиев,  единствен носител на “Гран При Варна“ ( от първия конкурс през 1964 г.), който е председател на международното жури,  и Румен Димитров, зам.-министър на културата.  

28-то издание на Международния балетен конкурс ще продължи до 30- ти юли. В него участват 149 състезатели от 34 държави. Публиката във Варна ще може да наблюдава изкуството на танцьори от Европа, Азия, Северна и Южна Америка.  Успоредно с конкурсната програма ще се проведе и традиционната Международна лятна балетна академия.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.