Търсене
Начало » Новини
17 септември 2018

Новата учебна година започна за 36 937 деца и младежи във Варна

С много цветя, музика и добро настроение започна слънчевият 17-ти септември, който даде началото на новата учебна 2018/2019 година във Варна. Близо 37 000 деца и младежи влизат в клас от днес, от тях 3130 ще прекрачат за първи път училищния праг - 3015 ще посещават общински училища, 46 - държавни, а  69 - частни. Учебните занятия започват и в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, в Техническия университет, в Центъра за специална образователна подкрепа. Около 11 000 са малчуганите в детските градини във Варна. 

Кметът Иван Портних бе гост на тържествата на СУЕО „Ал. Пушкин“ и на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.  „Знам, че в днешния ден най-развълнувани са първокласниците, на които пожелавам успешно начало по дългия път на образованието. На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране. Благодаря на учителите за всеотдайността, с която се грижат за нашите деца“, каза кметът при откриването. Приветствия към децата отправи Павел Журавльов, ръководител на Руския културно-информационен център, откъдето дариха книги за училището. Гости на събитието бяха кметове и зам.-кметове от Руската федерация, които участват във Втория форум на побратимените руски и български градове, който се открива утре в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. 

Час по-късно започна и празникът в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. „Вашето училище е еталон за високи образователни стандарти не само за Варна, но и в национален мащаб. Доказателство за това са многобройните постижения на учeниците. Преди дни имахме възможността да наградим златния медалист от олимпиадата по информатика - Александър Кръстев. Имал съм и възможността да стисна ръката на още много успешни момичета и момчета, донесли слава на Варна и на България в различни национални и международни форуми и състезания“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че Община Варна, заедно с Министерството на образованието и с ръководството на училището, продължава работа за изграждане на нова сграда на гимназията. Предстои да бъдат добавени още около 11 дка до парцела в района на бул „А. Сахаров“, който държавата вече е предоставила на общината. Успоредно с това се работи по задание за инженеринг за изграждане на новата сграда, след което ще бъде обявена обществена поръчка за избор на строител. 

Снимки на адрес: http://live.varna.bg/bg/news/novata_uchebna_godina_zapochna_s_36937_uchenici.html

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.