Търсене
Начало » Новини
28 септември 2018

Варна се включва в Европейска нощ на учените

Варна се включва в Европейска нощ на учените

За втора поредна година Варна се включва в Европейска нощ на учените 2018 тази вечер.  Събитието се провежда едновременно в цяла Европа и по света. Варна ще е домакин на множество научни събития, активности и интересни мероприятия и ще се включи в общоевропейската научна общност.

Официалното откриване ще е от 17.00 до 21.30 ч. във Фестивален и конгресен център с концерт „Където миналото среща бъдещето“, който е част от Европейската година на културното наследство 2018. На сцената ще се представят децата от ДГ №16 „Слънчева дъга”, Вокално-инструментален ансамбъл при СУ за ХНИ „Константин Преславски“ - Варна, школите по изкуства към Общински детски комплекс – Варна и Балетно студио „Звездна дъга“.

До 16.00 ч.  в Природонаучен музей – Варна може да бъде разгледана изложбата „Експозиция на флората и фауната на Българското черноморското крайбрежие“ с общо 1036 експоната. В 17.00 ч. Националната астрономическа обсерватория и планетаруим „Николай Коперник“ ще отвори врати и ще запознае посетителите с научната си дейност. 

На щанда на Института по океанология към БАН във ФКЦ ще може да бъде разгледана единствената в България изследователска миниподводница - РС-8В. На щанда на НАОП „Николай Коперник“ гостите ще се запознаят с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото и ще се научат да работят с подвижна звездна карта.

За малките посетители ще има организирана забавна викторина с въпроси и награди.

В Европейския кът ще бъде представена информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции в проекти с европейско финансиране. Ще бъдат наградени победителите и участниците в конкурса за детска рисунка „Да опазим Черно море от замърсяване с отпадъци”, организиран от ИО-БАН.

През 2018 г. Нощта на учените се провежда в рамките на проект REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share). Събитието е организирано от  Институт по океанология – БАН, съвместно с асоциираните партньори – Община Варна, Институт по рибни ресурси – ССА, НАОП „Н. Коперник“, Фондация "Иноватор", Регионална библиотека "Пенчо Славейков", Варна, Регионален исторически музей – Варна, Етнографски музей – Варна, Природонаучен музей - Варна, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” – Варна, София и Балчик.

Пълната програма на Европейска нощ на учените 2018 може да разгледате тук.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.