Търсене
Начало » Новини
17 декември 2018

Кметът Иван Портних подписа нови КТД-та в сферите здравеопазване и социални дейности

Общински колективен трудов договор в сферата на социалните дейности бе подписан днес от кмета на Варна Иван Портних , Веселин Рашев, председател на Синдиката на Българските учители, и Стойко Атанасов - Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Варна. Кметът официално връчи и вече подписания КТД в сферата на здравеопазването на д-р Веселина Божилова – председател на Териториален  координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ – Варна. 

„Радвам се, че в навечерието на Коледните и Новогодишните празници подписваме колективните трудови договори в сферата на здравеопазването и на социалните дейности. Това е важна социална защита за близо 1200 души и доказателство, че Община Варна е коректен работодател.  Благодаря на синдикатите за активния диалог.  Вярвам, че това партньорство ще продължи да дава добри резултати“, каза кметът и припомни, че общината е подкрепила КТД и в секторите „Образование“, ОП „Спорт“.  

Веселин Рашев, Стойко Атанасов и д-р Веселина Божилова благодариха на кмета и на Община Варна за доброто сътрудничество. На срещата присъстваха ресорният зам.-кмет Коста Базитов, Таня Василева, директор на дирекция „Социални дейности“, Ася Георгиева, директор на дирекция „Здравеопазване“, общински съветници.

От Колективния трудов договор в сферата на социалните дейности ще се възползват 356 служители. Той гарантира увеличение на възнаграждението с 10%, считано от 01.01.2019 г., и  по една минимална работна заплата за празника на социалния работник през месец март и за Коледа. Размерът на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е 1,5%, осигурени са средства и за надграждаща квалификация на всички специалистите, работещи в системата, не само за ръководните кадри.

Общинският колективен трудов договор 2018 - 2020 г. в сферата на здравеопазването урежда трудовите и осигурителни отношения на работещите синдикални членове всферата на детското и училищно здравеопазване на територията на Община Варна и общинските предприятия „Комплекс за детско хранене“ и „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. В договора са запазени без промяна същите благоприятни условия за работниците и служителите, както заложените в предходния КТД. От придобивките по договора ще се възползват над  775 служители. Те ще получат допълнително възнаграждение за Деня на здравния работник – 7 април и също за Коледните празници. Запазват се договорените по-високи размери на основния платен годишен отпуск.  Новото споразумение в здравеопазването на национално ниво беше подписано на 08.11.2018 г.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.