Търсене
Начало » Новини
20 декември 2018

Навръх Игнажден коледари наричаха за здраве в община Варна

Навръх Игнажден коледари огласиха с песни и наричания за здраве и благополучие сградата на община Варна. Народният обичай започна с песни и танци, а речитативите и благословиите за успешна и здрава година, бяха изпълнени от водача на дружината - т.нар. станеник. Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, който посрещна гостите с менче вино, погача и пара. На тържеството присъстваха и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, Коста Базитов - зам.-кмет, Лилия Христова - директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, Антония Йовчева - директор на дирекция „Култура и духовно развитие“, Таня Василева - директор на дирекция „Социални дейности“, директори и учители от училища и детски градини. 

„Скъпи коледари, уважаеми дами и господа, приятели, на Игнажден е много важно добри хора да влязат в домовете ни. Затова съм щастлив, че днес, навръх празника, полазници в общината станаха момчетата от ансамбъла на Икономическия университет във Варна. Нека им благодарим, че ни заредиха с добра енергия и много настроение. Дано следващата 2019 година да бъде здрава, успешна и щастлива. Светли и спокойни празници на всички!“, пожела кметът Иван Портних.

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20-ти декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако полазникът е добър човек, то и в дома през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Снимки на адрес:

http://live.varna.bg/bg/news/koledari_v_obshtina_varna_za_ignajden.html

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.