Търсене
Начало » Новини
16 май 2019

Варна се включва в Световния ден за борба с хипертонията

На 17-ти май Варна ще се включи в Световния ден за борба с хипертонията и националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“. От 11.00 до 18.00 ч. на площад „Независимост“ ще бъде разположен пункт, в който гражданите могат да информират за проблемите на хипертонията, с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници. Специалисти ще раздават информационни материали, ще измерват тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Кампанията се провежда за 13-ти пореден път и обхваща 11 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик. Скрининговите проучвания показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години. 

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. 

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.