Търсене
Начало » Новини
27 септември 2019

Показват 52 филма в кинофестивала „Златната роза“

52 филма са включени в програмата на 37-ото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златната роза“, който се открива тази вечер – 27-ми септември от 19 ч. във  Фестивалния и конгресен център във Варна. Организатор на събитието е Националният филмов център, с подкрепата на Община Варна.

В програмата са включени 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни, някои от тях ще бъдат показани за първи път в България. Участват филми с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др. 

13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, от тях 8 филма с подкрепа от НФЦ от пълнометражните и 6 от късометражните. Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда. 

Филмът на откриването е „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини. На 28-ми септември от 16.00 в зала „Европа“ на ФКЦ ще се състои специална прожекция в памет на Георги Ангелов – кинокритик, фен на киното. Филмът е „Един киноман в началото на века“, режисьор е Петър Одажиев.

Фестивалът продължава до 4-ти октомври. 

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.