нашите сайтове english

XI СПОРТ

СПОРТ

Варна Европейски град на спорта 2019

Бюджет на програма „Спорт“ 2 135 000 лева

Титлата „Европейски град на спорта 2019“

През 2018 г. Варна прие огромното предизвикателство да бъде #Европейски град на спорта# през 2019 г. Това означаваше доверие, отговорност и признание към нашия град. Тази титла поверена на морската столица означаваше също домакинство на сериозен брой спортни събития.

Титлата имаше за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът беше върху масовия спорт и върху значението на спорта, като приоритет в живота на хората.

На базата на постигнати резултати в държавния и международен календар Община Варна е водещ и основен център в развитието на спортовете ветроходство, кану-каяк, плуване, хандбал, баскетбол, волейбол, лека атлетика, тенис, тенис на маса, художествена гимнастика, спортна гимнастика, кик бокс, карате.

В последните години, като морски град Варна е водеща и в развитието на плажните спортове, като: плажен волейбол, плажен футбол, плажен тенис, плажен хандбал, джитбол/так роу.

-Лекоатлетически Маратон Варна 2019

-Международен турнир по тенис на корт от календара на ITF и БФТ

-Европейско първенство по хандбал за девойки до 19 г.

-Европейска отборна купа по тенис на корт

-Квалификация за Световно първенство по футзал

-Европейска купа по ветроходство клас „Лазер“

-Национална студентска универсиада 2019

-Волейболна лига на нациите 2019

-Международна регата „Кор Кароли“

-Световна танцова квалификация "DANCE STAR"

-Олимпийска квалификация за Токио 2020 по волейбол – мъже

-Фестивал на плажните спортове „Варненско лято“

 

Програма Спорт 2020

Бюджет на програма „Спорт“  1 204 927 лв.

Лекоатлетически Маратон Варна 2020

Европейската купа по ветроходство в клас „Лазар“

Международен турнир по тенис на корт за жени от календара на ITF и БФТ

Ветроходна регата „Кор Кароли“

Международен турнир по плуване "Black Sea Cup"

80 - ти юбилеен Плувен маратон "Галата - Варна"

Фестивал на плажните спортове „Варненско лято“

 

Програма Спорт 2021

Бюджета по Програма Спорт  1 686 662 лв.

Лекоатлетически Маратон Варна 2021

Европейско по ветроходство в клас „Лазар“

Европейско първенство по художествена гимнастика

Европейско първенство по плажен хандбал

Европейско първенство по хандбал

Международен турнир по тенис на корт за жени от календара на ITF и БФТ 

Рали България 2021

Международен турнир по плуване "Black Sea Cup"

Плувен маратон "Галата - Варна"

 Световна купа по спортна гимнастика

 Фестивал на плажните спортове „Варненско лято“

За първи път Варна е домакин на четири Европейски първенства и една Световна купа в една календарна година.

В условията на пандемия и трудна година за всички Варна прие предизвикателството да бъде домакин на 4 Европейски първенства и една Световна купа: Европейско първенство по Ветроходство клас „Лазер“ от 14-23 май на Пристанище Варна. Европейко първенство по художествена гимнастика в Двореца на културата и спорт от 7-13 юни. Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки в периода 6-11 юли, а за мъже и жени от 12 до 19 юли, на южен плаж и Европейско първенство по хандбал за девойки през м. август в ДКС. Световната купа по спортна гимнастика ще се проведе от 27-30 май отново в ДКС.

 

Програма Спорт 2022

Бюджета по Програма Спорт  1 400 000 лв.

Лекоатлетически Маратон Варна 2022

Европейско първенство по карате киокушин

Европейско първенство по хандбал за младежи и девойки до 20 г.

Международен турнир по тенис на корт за жени от календара на ITF и БФТ 

Международен турнир по плуване "Black Sea Cup"

Плувен маратон "Галата - Варна"

Световна купа по спортна гимнастика

Фестивал на плажните спортове „Варненско лято“

 

Програма Спорт 2023

Бюджета по Програма Спорт  2 500 000 лв.

Регата „Трети март” 

Световна купа по хандбал за мъже

Международен Лекоатлетически маратон "Варна 2023

Световна купа по спортна гимнастика

Регата „Ченъл Къп“

83-ти Традиционен плувен маратон „Галата - Варна“

Международна регата „Кор Кароли“

Европейско първенство по волейбол

Балканско първенство по спортно катерете Варна 2023

Международен турнир по пожароприложен спорт за купа "Одесос"

Международен турнир по тенис на корт за ITF

Европейско първенство по акробатика

Световна купа по скокове на батут

Увеличение на финансовото подпомагане на спортните клубове

2019 г.

Бюджета по програма Спорт за 2019 г. беше в размер на 2 135 000 лв.  и включваше организиране и провеждане на повече от 200 прояви, като от тях 30 нови  събития. През  година Варна бе удостоена с титлата „Европейски град на спорта 2019“. Община Варна подпомогна финансово над 80 варненски спортни клуба със 450 000 лв.

2020 г.

Изразходваната сума по Програма Спорт за 2020 г. беше  в размер от 1 260 000 лв., което е с 401000 лв. по-малко от гласуваната от Общински съвет – Варна, Програма 2020 г., неизразходваните средства се дължат на отменени и не проведени   прояви през 2020 г., вследствие на епидемичната обстановка с Covid-19.

През годината се проведоха около 100 спортни мероприятия, в които участие взеха над 10 000 спортисти и граждани от град Варна и страната.

Община Варна подпомогна финансово 81 варненски спортни клуба със 450 000 лв.

2021 г.

В условията на криза Община Варна е заложила в проекто бюджета за 2021 г. на дирекция „Спорт“ увеличение на средствата за финансово подпомагане на спортните клубове с 50 000 лева, което се осъществява на база наредба приета на общински съвет.

2022 г. от общия бюджет 1 400 000 лева за директно финансиране на спортните клубове бяха заделени 450 000 лева

През 2023 г. има увеличение на средствата за над 70 спортни клуба на 600 000 лева, а за представителните елитни мъжки и женски отбори по баскетбол, волейбол и хандбал са предвидени 360 000 лева за подпомагане на дейността на скубовете.

 

Безвъзмездна спортна база

Варна е единствената община, която предоставя безвъзмездно спортната база на спортните клубове за развитие на спортно-състезателна и тренировъчна дейност.

През 2021 г. договори с Община Варна ще подпишат над 60 клуба за срок от 5 години, които ще ползват базата безплатно.

Община Варна организира целогодишно Начално обучение на деца, по утвърден график (www.sportvarna.com), чрез ОП „Спорт – Варна“ и Дирекция „Спорт“, с партньорството на спортните клубове, ползващи безвъзмездно общинска спортна база.

Обучението е организирано на сесии, безплатно и се провежда от квалифицирани треньори, осигурени от клубовете. Записването става при организаторите на спортните обекти. Подходящите часове за възрастови групи се уточняват с треньор от клуба по съответния вид спорт.

18 729 деца са участвали в курсовете за начално обучение по различни видове спорт, организирани и провеждани от общинското предприятие „Спорт“ от началото на инициативата през 2015 г. до март т.г. Най-много малчугани са се възползвали от безплатните тренировки по плуване - в комплекс „Приморски“ 10 491 деца, а в басейн „Делфини“ - 4619 деца. Спортен клуб „Локомотив“ са посетили 1203 деца по програмата, ледената пързалка - 1063, спортен комплекс „Простор“ – 658, на общинския спортен комплекс „Чайка“ – 304, на Конната база – 253 , залата на Първа езикова гимназия – 138 деца.

Тренировъчните занимания са безплатни и се провеждат по предварително изготвен месечен график. Записването става на място в спортните комплекси, където може да бъде получена допълнителна информация за програмата и графиците за тренировки. От миналата година заниманията се съобразяват и с въведените противоепидемиологични мерки.

В СК „Простор“ се предлагат възможности за обучение по художествена гимнастика, спортна гимнастика, акробатика, борба, бокс, кикбокс, киокушин, ММА, Джу-Джицу и шах; В СК „Локомотив“ – лека атлетика, хандбал, баскетбол и борба; В ТК „Чайка“ – тенис на корт; В многофункционалната спортна зала в Първа езикова гимназия - волейбол; В базата за конен спорт във Виница - конен спорт.

Три нови спортни комплекса

Готови са три нови комплекса-  на ул. „Студентска“, във "Владиславово" и "Виница".

В следствие на нарастващите потребности за двигателна активност, стратегията за развитието на спорта на Община Варна за 2018-2023 г. и активната дейност на администрацията в областта на спорта за всички се изградиха ти нови спортни комплекса и нови площадки за спортни игри в училища и детски градини, които обхващат различни райони и нужди за спорт на граждани и спортни организации.

На ул. „Студентска“ комплексът е готов и се ползва активно от граждани и спортни организации. Той е разположен върху площ от 17 дка. Проектът включва изграждане на открити  игрища за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенис корт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, пътека за бягане и каране на ролери. Предвидена е едноетажна сграда – за съблекални, заведение за хранене с покривна терасата. Ще бъда изградена и зона за отдих, алейна мрежа, осветление, озеленяване. Паркинг  с 46 паркоместа.

Във „Владислав Варненчик“ е изградена многофункционална спортна зала за 400 души, игрища за футбол, футбол за малки врати, волейбол, баскетбол, тенис корт, алея за бягане и ролери фитнес на открито, кът за отдих, открита сцена

Във „Виница“ се доизграждат открити спортни площадки за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенис на корт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, зона за отдих, алейна мрежа, осветление, озеленяване

Стадион „Спартак“

Предстои завършване на ремонта на стадион „Спартак“. Към настоящия момент са приключени ремонта и реконструкцията на терена и на съществуващите трибуни на стадион „Спартак“. Това включва цялостно обновяване на терена за игра, изграждане на терен за подготовка и загряване, цялостно обновяване на сградата с козирката. В сградата са съблекалните, съдийските помещения, помещения за медиите, санитарни помещения и др. Изградена е асансьорна уредба и рампа за достъпна среда. На трибуните пред нея са монтирани 309 бр. седалки от общо 3000. 

Нови площадки за спорт и игри

През 2018 г. Община Варна изгради пилотно 10 спортни площадки в общински училища, много  детски площадки в целия град.

През 2019 и 2020 г. започна обновяването в още 18 училища, в 12 детски градини и 7 детски ясли, част от тях ще бъдат завършени тази година. Целта е създаване на условия за масов спорт и развитие на спортна култура още от най-ранна детска възраст. – МОЖЕ ДА СЕ СЪГЛАСУВА С ДИРЕКЦИЯ ОМД

 

Спорт за Ветерани

Спортът за ветерани има установени традиции в Община Варна.На територията на Общината развиват дейност 7 клуба в различни спортове за ветерани.

Община Варна ежегодно заделя от бюджета си финансови средства за ветеранския спорт. Традиционни са турнирите за ветерани с международно участие  по тенис на маса, лека атлетика, баскетбол, волейбол, плуване, ръгби.

Спортистите ветерани от гр. Варна участват и в много национални турнири и първенства, като завоюват призови места.

 

Спорт за Хора с различни социални потребности

На територията на Община Варна работят девет спортни клубове за хора със специални потребности по различни видове спорт – тенис на маса, баскетбол в инвалидни колички, шах, канадска борба, стрелба, шоудаун и др. Всяка година в програма „Спорт“ се залагат средства за подпомагането им. Основната цел е включването на все повече хора със специални потребности в спортния и социалния живот на Варна.

Ежегодно се организира Национален паралимпийски турнир, в който се включват повече от 100 състезатели от страната. Всяка година се разширява обхвата на спортовете. Състезанията са в спортовете шахмат, шоудаун , тенис на маса. Огранизират се турнири по колоездене с тандеми, стрелба с лък, шоудаун, спортна табла, спортен риболов, петанк, канадска борба, в които вземат активно участие спортисти от Варна и страната.

Специално внимание заслужават и ежегодните международни турнири по баскетбол на колички и тенис на маса, в които вземат участие много изтъкнати паралимпийци от страната и чужбина.

 

Социален туризъм

Община Варна подпомага финансово шест туристически дружества.

По значими ежегодни туристически събития:

-Общински туристически поход – 100 км. за 24 часа – ТД “Вл.Варненчик“;

-Спортно- туристически поход Варна – Балчик по повод деня на Независимоста - ТД “Вл. Варненчик“;

-Поход по морския бряг – ТД“Черноморски простори“;

-Туристически колопоход до съседна държава/ през годините се ходи до Турция, Гърция, Сев.Македония, Украйна, Румъния/ – ТД “Черноморски простори“;

-Туристическо ски рали – ТД“Академик“;

-Ученически спортен празник „Сръчност и умения“ – ТД“Хан Аспарух“м

-Участие на туристически хорове в традициония песен събор „Песните на България“

-Световен ден на ходенето.

-На територията на града ни работи най- старото туристическо дружество в гр.Варна с 95 годишна история – ТД“Родни балкани“.

Ежегодно Община Варна съвместно с асоциация „Био мрежа“ организира семеен празник „Варна играе“. Празникът се провежда през м. септември в Морската градина. Форматът включва голямо разнообразие от теми и игри от спортен и ментален характер, както и уникални ретро адаптации. Целта на програмата е да сплоти българското семейство, неговите членове да действат като екип, както и да призове българите към активно движение и здравословен начин на живот. В него масово участват семейства с големи и малки деца.

    Top