нашите сайтове english

Програма за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на територията на град варна

Целта на програмата стартирала през 2017 г. е да развива инициативата по осъвременяване и естетизиране на градските пространства на Варна. Насищането с произведения на монументалното изкуство (скулптури, паметни плочи, релефи, декоративни пана) допринася за популяризирането на пластично – монументалните изкуства, утвърждава положителен естетически образ на град Варна с проектирането и изпълнението на съвременни художествени пластики в перспективни части на града, запазва историческата памет за видни личности, свързани с него.

Новите интересни, оригинални идеи и концепции за пластична реализация в градската среда на Варна видимо положително промениха облика на публичните пространства.

Досега са създадени 11 (единадесет) пластични композиции и 12 (дванадесет) паметни знаци. Сред тях са скулптурните композиции „Арх. Дабко Дабков и "Разходката" с автор Веселин Костадинов; бюстови портрети на скулптора Кирил Шиваров, автор Пламен Братанов и на полк. Милко Железов, автор Живко Дончев; скулптурите „Рибарят“ и "Звездоброецът" с автор Венелин Божидаров;  пластичната композиция "Очакване" на арх. Владимир Попов и Андрей Лекарски; паметните плочи с барелефи на художника-маринист Георги Велчев, на българския екзарх Антим I, на Христо Ботев и д-р Данаил Шишков, създадени от художниците Пламен Братанов, Пламен Аврамов, Живко Дончев. След проведен конкурс за съвременна пластика в градска среда в публичните пространства на варненските райони „Одесос“, „Приморски“, „Вл. Варненчик“ и „Младост“ се поставиха монументалните пластични скулптури „Прибой“ с автори арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров, „Израстване“ на Венцислав Марков, композицията „Гинко билоба“ на Венелин Иванов, пластиката „Фрагмент от нещо по-голямо“ на скулптора Георги Георгиев и творбата „Младост” на Веселин Костадинов.

Чрез Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане през 2019 г. в градската среда ще бъдат реализирани и поставени паметници на варненските кметове Иван Церов, автор скулптора Пламен Братанов, и на Михаил Колони, пластичните композиции „Лято“ и „Риба“ на авторите Альоша Кафеджийски и Петър Велинов,  ще бъде изградена художествена композиция с водна атракция в реновираното пространство на пл. „Екзарх Йосиф“, както паметни плочи с барелеф на баба Рада, на опълченеца Георги Сивков, на актьора Кирил Господинов и др.

 

Top