нашите сайтове english

Панайот Кърджиев

Панайот КърджиевПрез 1902г. се провеждат нови общински избори и кмет става Панайот Кърджиев. Той е роден през 1853г. в с. Арбанаси, но израства в Русе където се преместват неговите родители.

През 1902г. се провеждат нови общински избори и кмет става Панайот Кърджиев. Той е роден през 1853г. в с. Арбанаси, но израства в Русе където се преместват неговите родители. Поради националноосвободителната дейност на брат му Тома Кърджиев и убийството на баща му от турците, семейството заминава за Букурещ.

Панайот Кърджиев се записва доброволец в Първа опълченска дружина и участва с нея в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението първоначално работи в Русенския общински съд, а след това в апелативния съд в Разград. През 1887г. е назначен за прокурор. Скоро след това идва да живее във Варна. Другият му брат - Георги Кърджиев, радикал-социалист по убеждения, издава в. "Варненски вестник".

Панайот Кърджиев е кмет на Варна около година, до м. юли 1903г., когато поради нова консолидация на политическите сили си подава оставката. Това е времето на втория стамболовистки режим.

През краткото си кметуване Панайот Кърджиев продължава опитите за решаване на благоустройствените проблеми на Варна- поставяне на протоари по улиците в централната част на града, направа на чешми в Новата циганска махала. Прави се подробен опис на всички движими и недвижими общински имоти. Те са оценени на стойност 3575995лв., при общински дефицит 959484 лв Почти нищо обаче от по-крупните проблеми на Варна не могат да се решат. След като подава оставката си през 1903г., Панайот Кърджиев работи като адвокат. Той е избран за депутат на Пето Велико Народно събрание. Умира през 1929г.

Top