нашите сайтове english

Теодоси Атансов

Инж. Теодоси Атанасов Инж. Теодоси Атанасов е известен на варненци като един от активните дейци на Българското инженерно-архитектурно дружество /БИАД/, както и като строителен инженер, под чието ръководство се изграждат много от пътища в района. За кмет е избран след проведените избори в края на октомври 1921г.

Инж. Теодоси Атанасов е роден на 27 март 1876г. в Горна Оряховица. Учи в родния си град, а след това в държавната мъжка гимназия "Св.Кирил" във Велико Търново. През 1893г. е приет по специалността строително инженерство в Лозана, Швейцария. След дипломирането си се завръща в България. Работи в Ямбол, около година в Шумен, след което е назначе за окръжен инженер във Варна. Инж. Теодоси Атанасов участвува в Балканската Първата световна войни. През 1943 е награден с грамота и орден "Св.Александър" за граждански заслуги. Новоизбрания кмет заварва общинската каса почти без пари. Обръща се към варненските дружества и търговци с молба за заем, на което те с готовност се отзовават. Общинския съвет започва дейността си с обсъждане и решаване на въпросите по прехрана на населението, доставка на отоплителен материал. Назначава се комисия, коята да закупи на най-изгодни цени зърнени храни или брашно. Взема се решение за отпускане на парична помощ в размер до 400 лв. и дърва на бедните семейства. По настояване на кмета се увеличава и издръжката на общинския театър. В заседанието си през януари 1922г. общинският съвет гласува 500 000лв. помощ за "страдающия и гладуващ руски народ, която да се изпрати чрез Българския Червен кръст".

По семейни причини кмета инж. Теодоси Атанасов си подава оставката. Тя се приема на извънредната сесия на общинския съвет на 3 април 1922г.

Умира на 14 април 1949г. във Варна.

Top