нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ОБМИСЛЯ СЕ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ НОВА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА ИНОВАЦИИ

България трябва да си даде ясна сметка каква е ролята на младите учени у нас и дали те са достатъчно образовани, мотивирани и осигурени в процеса на създаване на иновации. Обмисля се необходимостта от оперативна програма, която да се занимава само с това, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на организираната от Областния информационен център-Варна конференция „Хоризонти Европа - образование, иновации, научни изследвания“.

Освен за младите учени, държавата трябва да помисли и за предприемачите, както и за това как да подпомага връзката между тях, смята той.

„Не всички иновации се правят в лабораториите на университетите, много от тях се създават и в производството – кои от тях са по-важни, по-ценни и по-витални? Защо стигаме до ситуацията в нашите университети и институти на БАН да има разработки, които българските фирми не искат да ползват? И защо наши фирми си купуват готови решения от компании и университети, разработени на друго място в Европа?“, попита реторично Дончев, според когото нещата опират до въпроса за финансиране.

„Ако трябваше да говоря в обичайните политически клишета, щях да ви кажа, че ще удвоим или ще утроим финансирането за иновации. Дори има разговори дали не трябва да има отделна оперативна програма, която да се занимава само с това. Това са най-рисковите инвестиции. Един от основните проблеми на европейското финансиране е, че то не позволява провал“, коментира вицепремиерът.

Според него изграждането на лаборатории, високотехнологични паркове и инкубатори само с публично финансиране не е добра идея, тъй като липсва гаранция, че те съответстват на пулса на пазара и отговарят на нуждите.

„Ако един университет и две фирми си направят лаборатория с уникално оборудване, която е от полза за всички тях, и учените могат да правят експерименти, а фирмите могат да тестват произведената от тях продукция, тук има много отворени въпроси – това оборудване като собственост е тяхно, но ние допускаме ли други компании, които се появят, и искат да ползват същото оборудване? Ако го допускаме, по какъв ред? Надявам се да търсим най-правилните отговори на тези въпроси“, добави Дончев.

По негови думи целта е в рамките на следващия програмен период да бъдем максимално адекватни и подготвени за новите амбиции, които българското общество  трябва да гони. Трябва да има ясно насочени публични политики, които да направят процесите на икономическа трансформация по-бързи. Не е редно, обаче, подобни процеси да бъдат изцяло с публично финансиране, смята вицепремиерът.

„Първо, защото сме малка държава от гледна точка на БВП, който разпределяме. На второ място, тук сме в сфера, където има опасност държавното финансиране от лекарство да се превърне в отрова заради предозиране. Най-големият дефект е ние да финансираме нещо с публични средства, което би могло да се финансира вследствие частен инвестиционен интерес“, посочи той.

Категории