нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

ВАРНЕНСКАТА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С ТРЕТО МЯСТО В ПРОГРАМАТА ЗА УЧИЛИЩА ПОСЛАНИЦИ НА ЕП

Първа езикова гимназия във Варна е класирана на трето място в Програмата за училища посланици на ЕП за учебната 2019/2020г. Училището получи подкрепата на Областния информационен център-Варна по време на целия период на надпреварата. Първа и втора позиция заеха Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. За своята изключителна активност екипи от двете училища ще бъдат наградени с пътуване до седалището на Европейския парламент в Страсбург през 2021г., а по един учител от петте учебни заведения - Професионална гимназия по електротехника и електроника, Пловдив; Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен; Първа езикова гимназия, Варна; СУ „Методий Драгинов“, Драгиново и СУ „Никола Йонков Вапцаров“, Бенковски, ще вземе участие в специализиран семинар в Брюксел.

В края на месец май участниците в Програмата отчетоха постигнатото през учебната година. Професионалните обучители от Националната асоциация на българските европейски клубове в лицето на д-р Красимира Василева и проф. Ингрид Шикова, както и петима представители на Бюрото на ЕП, оцениха дейностите и отличиха най-активните. Всички 10 участващи училища са покрили основните критерии за сертифициране – избор на старши и младши посланици, работа със специализирани учебни помагала, създаване на информационен пункт за ЕС и отбелязване на Деня на Европа 9 май. Затова в края на юни всяко от тях ще получи плакет, а учителите и учениците – сертификати за участието си в Програмата.

През 2019/2020 г. протече четвъртото издание на инициативата за училища посланици на Европейския парламент, в което се включиха 10 школа от 9 населени места в страната. Част от Програмата станаха 212 младши (ученици) и 20 старши посланици (преподаватели) на Европейския парламент. Всички те заедно привлякоха в своите дейности допълнително 1 366 преки и 83 450 непреки участници.

Още по темата четете ТУК и ТУК

Категории